Poniżej przedstawiamy fragment artykułu przedstawionego w ogólnopolskim kwartalniku dla profesjonalistów pt. Technologie Wody. Cały artykuł przeczytacie tutaj.
O mikroplastiku ogólnie
Skażenie środowiska mikroplastikiem jest coraz bardziej obecne w zbiorowej świadomości: w mediach, w rozmowach przy domowym stole, w środowiskach osób na co dzień zajmujących się ochroną środowiska. Przyczyna jest prosta – „Do- stępne analizy naukowe wskazują, że może on (mikroplastik) mieć wpływ na rozwój chorób nowotworowych np. raka żołądka, wątroby i jelita grubego, sprzyjać otyłości, zachorowalności na cukrzycę i powstawaniu zespołu metabolicznego. Na- ukowcy wiążą mikroplastik z rozwojem chorób sercowo-naczyniowych i immunologicznych” [1].
Lista tych schorzeń niestety stale jest przez świat medycyny powiększana. Mikroplastik znajdowany jest wszędzie: w oceanach, lodowcach, chmurach i niestety także w ludzkich organach: w sercu, łożysku, wątrobie. Stał się również wszechobecnym składnikiem „jadłospisu” zwierząt oraz ludzi. Z uwagi na fakt, iż nie ulega on z czasem rozpadowi, będzie nam i następnym pokoleniom, w dosłownym tego słowa znaczeniu, zatruwał życie.
Więcej przeczytasz w artykule poniżej.